...............WeLcome..............


Friday, December 10, 2010

O.M.G.




oh my God..
Fakhry dah lama tak update blog..
too bz, almaklumlah diri tengah makin membesar..

sini fakhry sharekan pic yang tomel2 untuk tatapan korang

Tuesday, July 6, 2010

maggie panas

05072010, 8.00 pm

fakhry terkena maggie panas yang baru dimasak oleh mama..
fakhry tertolak maggie tue, kena kat dada & tangan
pengalaman yang tak mungkin mama lupekan..
tengok fakhry meraung2 panas..
nasib baik mama teringat nak siram ngan air sejuk...sian fakhry..
pastu terus bawak gie KLINIK IDHAM.. and doc refer to PCMC..
dah on the way to PCMC, boleh lak beg tangan mama tertinggal..
terpaksa patah bail umah amik beg.
at PCMC MO suruh refer specialist besoknye..
alhamdullilah selepas consultation dengan specialist..
Fakhry OK...

p/s: ampunkan mama sayang...sebagai penalti mama posa ta leh makan maggie air..maggie goreng leh ye sayang..
I luv u sayang...

Monday, June 28, 2010

kehadapan korang.......

dear all,


fakhry now 1.5 yrs already..dah besau kan :P


  • 1st fakhry nak wish congraz kat kawan sebaya fakhry (but not se gender) iaitu qaisarah, kerana dia adik dapat adik boy pada 25 june 2010...maaplah ye fakhry bz tak sempat nak lawat adik dia..

  • 2nd fakhry baru je dapat new stroller from atok.stoller nie best sikit bcoz leh duduk ala-ala macho gitu...thank atok....so kalau fakhry pandai kira, fakhry dah ada two keta (yang leh duduk & parking sebelah sofa nenek), 2 stroller(atok beli & papa, tp yang papa punye leh b bg kat adik nnt),1 umah (tempat simpan baju2 -kaler pink lagi) & 1 car seat(sweet cherry),1 big gitar (they called me "Man Tonet")

  • fakhry dah reti sebut, Aaaaayah, beeesar & mama (mama-cume time nangis je)

  • bila org tanye anak sapa? fakhry leh jawap "Fiiiiiijah"

ok dah malam...nnt kite sambing lagi ye..TaTa....


with love,


*FaKHrY*




Give Away - Just For Fun

GA nie khas buat mama fakhry (sebb dia amat berkenan dengan hadiahnye)

kena follow Syarat - syarat nya : )

  • Tarikh give away ni bermula dari 3 Julai hingga 31 Julai 2010 ( tapi kalau nak join sekarang pun boleh ) ok dah join
  • Terbuka kepada follower blog Kelly's Life yang kat Malaysia saja ( so siapa yang nak join, kenalah jadi follower blog saya ) Done
  • Iklankan / buat N3 mengenai Give Away ni kat blog masing2 supaya ramai lagi kawan - kawan boleh join .Jangan lupa linkkan Kelly's Life dalam blog ya, ok kawan2 click : http://mrskellywalther6969.blogspot.com/2010/06/give-away-just-for-fun.html
  • Dan tinggalkan komen dalam N3 ni...komen kat Cbox tak diambil kira : roger
  • Nama : Nor Hafizah Binti A.Azis
  • no h/p : 012-6484642
  • alamat : no 74 Jln Kemboja 4, Tmn Muda, 68000 Ampang Selangor

Meh kawan-kawan kite join beramai-ramai.............

Saturday, June 26, 2010

cabutan bertuah Happy Father day

meh ramai2 kite join contest nie..

http://sawsawlady.com/2010/06/07/cabutan-bertuah-happy-fathers-day/




nama anak : Muhammad Fakhry Syaqir (1th 5bln)
nama papa : Mohd Sabirin bin Taip (28thn)
@ : bukit gambang water park

Wednesday, June 23, 2010

The Cutest Mama & Baby Contest!!!



Nama ibu : Nor hafizah Binti A.azis (28 Tahun)
Nama Anak : Muhammad Fakhry Syaqir (1thn 5Bln)
Lokasi : Genting Highland
Date : Sempena "Hari Ibu" 2010


Kawan-kawan mari kite join..Due 25 June 2010

sila lah click di sini : http://budakbarubelajarbisnes.blogspot.com/

syarat-syarat:

getaway " dapur kak long


dear all,

new getaway yang mama fakhry join..(mcm best je byk getaway nie)

korang meh lah beramai2 memeriah getaway nie.

Tarikh tutup penyertaan adalah pada 30hb Jun 2010.

click here...http://dapur-kaklong.blogspot.com

P/S :tahniah pada kak long diatas pembukaan kedainye.

Saturday, June 19, 2010

Hepi father day...papa


HAPPY FAMILY CONTEST



lagi satu contest yang patut disertai...i like....


Nama Isteri : Nor Hafizah Binti A.Azis (28Thn)
Nama Suami : Mohd Sabirin Bin Taip (28 Thn)
Nama Anak : Muhammad Fakhry Syaqir (1thn 5 Bln)
slogan : A family portrait is only complete with love to fill its frame

SUPER COOL DADDY CONTEST



http://bengelina.blogspot.com/2010/06/my-daddy-super-cool-contest.html








this my first time join contest mcm nie...
so mempersembahkan......

PaPA & FaKhRy







SUPER COOL DADDY CONTEST

Papa Fakhry Supeeeer Cooooool...
sama muka, sama kepala & sama Perangai

Papa's Name : Mohd Sabirin Taip
Age : 28 years

Baby's Name : Mohammad Fakhry Syaqir Bin Mohd Sabirin



Age : 1 years & 5 Months







Saturday, April 10, 2010

090410

ari nie genap 1thn 3bulan umur fakhry...
babysitter fakry cuti arinie..mama & papa tak dapt cuti..so fakhry kena lah dok ngan nenek..
hehehe..1hari fakhry buli nenek & moksu tau..
tapi yang best nye..akhry dah pandai minum susu guna straw.. satu perkembangan yang sangat drastik..
i luv u sayang

Saturday, March 27, 2010

afamsa 2010


ari sabtu semlm..falhry and family plan nak gie jln2..
tapi tak tau nak gie mana..
last2 mama ckp gie berendam kat afamosa..
besh sangat....
nie muka sebelum sun burn.

Sunday, February 28, 2010

Demam....

ari nie fakhry demam lagie...
mama cakap dah lama fakhry tak demam.
demam nak tumbuh gg lagi kot...
mama jgn tido.. fakhry peming kepala

Sunday, February 21, 2010


Trip to Singapore




assalammualaikum...

dah lama fakhry dah tak update blog..
nie sume mama nye pasal..lambat nak update..
fakhry ada banyak idea pun dah lupe nak tulih aper..
fakhry nak story about my trip to Singapore on 16th February 2010 aritue..
besh tue..... :P

fakhry sampai singgapore dlm kul 11 am.
time kat immigration singapore..fakhry nyanyi je.hepi sangat..
kat sana byk tempat yg fakhry lawat..
paling banyak sekali kat masjid singpore..cantik sangat tau..
kat sana ada mcm2, ada tempat belajar, sembahyang, wedding etc...
last sekali fakhry gie pulau sentosa..
best sangat tempat tue..lawa..tapi fakhry tak sempat nak jln2 byk2..sebb masa tak mengizinkan..
BTW, that is my 1st time naik tren (kalau kat m'sia is Monorel).. best..best..best..

ni antara pic yang kite upload ek

Tuesday, February 9, 2010

setaun sebulan

today...
genap umur fahkry setaun sebulan..
fakhry dah mula menunjukkan perkembangan yang drastik
antaranye :
- fakhry dah mula menapak 7-10 langkah(mama :well done ...but more confident pls)
- fakhry dah mula menonggeng e.g. tengok secara kepala dibawah (mama: kelarak tengok dia menonggeng..anak sapa nie)
- gigi fakhry dah mula penuh, dah ada 8 butir (mama: butir ke biji?)
- parut2 dah mula kelihatan (Mama: aha... dah start berjln, mula lah parut sana sini)
- asyik cakap "babah" or "ayah" (mama: cakap "papa" tak nak lak..huhuh)
- tak nak pakai pampers (mama: tiap2 pagi gaduh ngan papa utk salin pampers..)
- dulu beli susu 1 tin for 2 week sekarang 1 week 1 tin (mama: hmmm..nak wat mcm ner)
- tido malam berdengkur (mama: ikut papa lah tue..anak bapak)
- suka senyum angkat hidung bila nak goda org (mama: gigit hidung tue nanti)
- suka hentak2 kaki kalau marah (mama: tak pe lah jgn hentak kepala dah lah)

nie adalah antara perubahan yang fakhry lalaui selama 1 tahun sebulan.
more will be updated later...
cheers.....
:P

-

Sunday, February 7, 2010

PassPort ku......

kawan -kawan sume...
fakhry dah ada passport sendiri tau...
valid until 2015 (5thn lagi)...
fakhry dah besau dah.. dah leh gie over the sea...
best tue..
so 1st country yang fakhry nak gie..negara jiran kite
"singapore"
fakhry nak gie tengok "singa yang pore".. cumel tak mcm fakhry..
nak jln2 kat bkt sentosa..
mmm...
mama ckp kena start simpan duit tiap2 bulan..
ada buget leh gie bandung & jakarta ujung taun nie..

besh..besh....

tapi korang nak tau tak citer disebalik pembikinan passport fakhry?

1. mama amik borang kat Immigration Putrajaya
tangkap gambar passport kat immigration shah alam
2. 2 kali gie immigration damansara & 1 kali gie immigration shah alam..
3. Akhirnye dapat buat passport fakhry kat immigation wangsamaju je.

itulah pengorbanan mama & Papa.(selain terbang duit RM 150 buat passport fakhry....i Like)

Monday, February 1, 2010

SaturDay 30th January 2010


1. bangun kul 8.. bath time wit papa
2.round2 1 taman wit mama & keta bomba ku
3.breakfast & pandan indah.makan lontong..
4. mula2 nak antar mama gie kerja jap..tak jadi coz fakry dan ngatokk..antar balik dulu
5. balik je mandi pool dulu sblm tido..pastu tido nyeyak
6. papa antar mam gie kerja
7. bangun je.. nampak pool..fakhry nak mandi lagi..atok pun rendam sekali..heheh..muat tau
8. petang, jln2 ngan mama & papa..
9. balik tengk pool..mandi lagi...

moral:
mandi pool 3 kali sehari..layazzzz

Sunday, January 24, 2010

activity petang ku




i got more presan from my uncle long..
he bought me 1 cute pool..
hehhe..no need go to Bkt gambang anymore.
i got my own bkt gambang ...and i will upgrade my lovely pool become....hmmmm
"Sunway Lagoon" insyaallah..
wish me luck...

Saturday, January 23, 2010


25k....ada beraani kaaa??????

Sunday, January 17, 2010

bob maley

hahah..cute tak?

Saturday, January 16, 2010

Tips for all Mama & Papa

when your toddler (12mths).........

Taking his first steps
That major rite of passage is almost here - sometime this month your baby may take his first steps alone (though he may not do it for several more weeks or months, so don't worry if your baby doesn't become a toddler this month). Most children make those early strides on tiptoe with their feet turned outward. You won't want to miss your chance to document this moment, so have your camera loaded and ready. Also at about this time, your baby may begin feeding himself with a spoon, though he still frequently misses his mouth.

New kinds of play

Around now your baby's play will probably start changing from mastering his fine motor skills (he's got that thumb-and-forefinger grasp down pat) to exercising larger muscles. Some children this age have an attention span of two to five minutes for quiet activities - though your baby's favourite games may not be all that quiet

He probably thinks it's fun to push, throw and knock everything down. He'll give you a toy as well as take one, and likes games where he can put things such as blocks in containers and dump them out. This also works with pots and pans - he can put little ones inside bigger ones, as well as thrill to the loud sounds they make when banged together.

Making bedtime easier

One of the small luxuries of raising a baby is naptime - a little bit of downtime you can use to rest and recharge yourself. But as your baby approaches his first birthday, he may begin to resist taking naps, and his growing independence may lead him to make a fuss at bedtime.

Following a well-established nighttime routine, which might include a bath or a bedtime story, for example, may help settle him to sleep. It's also a good idea to consistently "sequence" your baby toward sleep. Feed him, give him a bath, put him in his pajamas or sleep suit, play a game, read him a book, sing songs or play some music, then put him down. Whatever you do, make it a regular routine, one that gives you and your baby plenty of time to connect and wind down. You may elect to alternate activities with your husband (you do the bath, he reads the story, and so on) each night, or, to give both of you a break several times a week, try taking it in turns to put him to bed.

It's hard to say goodbye

Your child has probably had bouts of separation anxiety during the last few months. This is natural: he loves and depends on you, so he'll be distressed when you leave. To ease departures, try getting to your babysitter’s early so your baby has time to adjust. Be matter-of-fact when you leave, and don't prolong the agony with extended goodbyes; make it quick, with just one kiss. Your baby's tears will subside soon after you're out of sight.

You can help your child feel more independent by not hovering over him all the time. If he toddles to another room, wait a couple of minutes before following. If you go to another area of the house, call to him when you're in the next room - but don't come running every time he squawks. Since absolute independence from his mum and dad isn't really the ideal for a baby, you want him to be able to feel he can rely on you and be aware of, not indifferent to, your comings and goings.

Learning more about language

Though at this point their vocabulary probably consists of only a couple of words besides "mama" and "dada," many one-year-olds can babble short, fully inflected sentences that sound like they're speaking a foreign language.

By now, your baby may also be able to respond to simple questions and commands, especially if you give him some clues with hand gestures. For example, ask, "Where's your mouth?" and point to it. Or try "Hand me the cup" and point to the object. Your baby may even answer you in his own way, using his own gestures, such as shaking his head for "no."

Take advantage of your baby's receptiveness to begin teaching him manners and how to help out. Emphasise "please" and "thank you," and make toy cleanup time fun by turning it into a game. Though he probably won't get the idea just yet, it's never too early to start.

Giving everything a name

It's up to you to help your baby make connections between objects and their names - the more you do, the faster your child's vocabulary will grow. Keep talking to your baby and labeling things. Count stair steps as you climb them and point out the names and colours of the fruits and vegetables at the supermarket. Read your baby a picture book and ask him to point to, or name, familiar objects. Give him choices sometimes. Ask him if he'd like to wear the red or the blue socks, or if he'd like to play with his blocks or his stacking rings. He may not answer, but then again, you may be pleasantly surprised.

Is my baby developing normally?

Remember, each baby is unique and meets physical milestones at his or her own pace. These skills are simply a guide to what your baby has the potential to accomplish - if not right now, then shortly.

And if your baby was born prematurely, you'll probably find that it will be a little while before he can do the same things as other children his age. Don't worry, most doctors assess a premature child's development from the time he should have been born and evaluate his skills accordingly.

hello my friend..
nak tengok tak gambar fahkry time kecik2 dulu...
meh fakhry upload kan..
comel kan..heehh

Friday, January 15, 2010

Today is family day


today... bangun pagi mama dah siapkan fakhry untuk gie family day opis papa kat "taman Rimba TTDI".. mama ajak moksu gie gak.. alah mama saja nak ajak moksu tue.. senang ada org leh jaga fahry nnt..fakhry tau lah.. jauh jugak lah tempat tue..sampai fakhry tertdo..bangun je dah sampai hmm.. yang bestnye mama bawa keta baru fakhry.. fakhry main puas2.. n moksu jd mangsanye untuk menolak fakhry ke sana n sini. ramai org yang dtg.. tapi kite tak gie kat papa coz papa ada game.. kat sana fakhry makan mcm2..best tue.. makan cupcake,aiskrim,hotdog fish ball, chicken wing & etc.. (alah sume tak abis..mama yang perabiskan - mama nak diet konon)... abis games papa terus ajak balik..tak atu pun sape menang lagi pun dah nak balik.. papa risau anak dia dah panas.. last2 dua2 terbongkang kat atas katil...huhu kisah anak dan bapak....

Thursday, January 14, 2010

pagi yang indah



pagi yang indah..

hmm..smlm mama janji nak bawa fakhry jln2 kat taman ngan keta baru fakhry..
tak sabar tunggu papa bangun..papa cepatlah bangun.
fakhry nak gie main kat taman nie...
fakhry tinggal kang....

bad mood

semlm fakhry not in good mood..
agaknye main sampai penat sangat siang tadi.. bila mlm je bateri dah flat..
time mama amik.. fakhry tahan je lagi..
tapi sampai umah je fakhry dah penat sangat tapi mainan byk mengoda fakhry suruh main..
aper lagi asyik jatuh je..merangkak jatuh berjalan pun leh terjatuh gak..
so mama dah tak larat nak pujuk fakhry nangis bila dah terjatuh tue..mama paksa fakhry tido gak..
at last.. dapat gak tido mlm dalam buai setelah 1 minggu tak tido dalam mak bu (Buai)...
hahah.. sian mama, plan dia tak jadi.. nak suruh fakhry tak tido dalam buai lagi..hehehhe
but bila bangun je tengok2 fakhry ada atas katil..huh bila tah mama angkat tue..
huhuh

Sunday, January 10, 2010

09012010

Sunday


hmm..ari nie fakhry bz sikit.. pagi2 dah teman papa antar mama kat opis..mama cakap dia banyak keja nak buat.. tapi fakhry sebenarnye tak nak antar mama sangat, fakhry nak main keta baru fakhry.. nak wat mcm nie..kena jd anak soleh..so follow je lah.. balik umah fakhry tertido..tupp..tup papa kejut kena amik mama & terus gie kenduri kawin kawan papa kat damansara.. dah kul 2 pun papa tak siap lagi..bz prepare brg fakhry & mama..sian papa... at last sampai gak kat kenduri kawin tue..hahah..kelakar makanan dah abis..so kena minum air je.. bila balik mama ada ckp nak jumpe abg najmi (anak kwn mama yg dok kt Austrialia tue)tapi tak jadi coz ujan...last2..fakhry dok atas katil bersama mama& papa... begitu lah hari minggu saya...bosan kan!!!!

Saturday, January 9, 2010

10 mths

besday yang best sekali

hai sume..
arinie besday fakhry yang 1 tahun..
fakhry terlambat bangun pagi nie...bangun2 je mama tengah berFB..papa pun tido lagi...
lepas papa bangun..we all sume kuar gie jln2..
mula2 gie JJ bkt raja..mama nak cari adiah fakhry..tapi tak jumpe..
then gie JJ maluri tak de gak..mam & papa just beli kek cartoon je untuk fakry..
last2 gie jln kat ampang waterfront..jumpe gak adiah yg mama cari2..
mama beli keta untuk fakry...fakhry hepi sangat dapat je terus naik sampai kat keta..
thank mama & papa.. (nnt fakhry download pic keta baru ek)
balik2 umah je..uncle P & untie CT adiahkan honda City (Vtech) kat fakhry..wow..warna ijau..
best toi..ari nie fahry ada 2 keta..
best sangat2 ari nie...
BEST KAN JADI BUDAK KECIK

p/s: thx kat untie diyana, Uncle long & Zack yang wish besday fakhry..but watch out...i nak adiah gak...

Friday, January 8, 2010

mukadimah


Dear all...
Syukur kehadrat Allah....
Finally...mama berjaya create blog untuk anak mama yang tersayang (dah lama plan nak buat tapi tak sempat-sempat je)..

blog ini diciptakan khas untuk anak mama sempena ulangtahun kelahiran fahkry yang pertama.

"Muhammad Fakhry Syaqir Bin Mohd Sabirin"